Inspreken bij commissie Welzijn

Het bezwaar van de bewoners aan de rand van de Karpers en Forellen is op 6 februari besproken tijdens de vergadering van de commissie Welzijn van de Teylingse gemeenteraad. De commissie Welzijn heeft sport en recreatie in de portefeuille.

Woordvoerder Andre Mom stelde 3 punten aan de orde.

Een van de voorwaarden voor subsidieverlening aan de WIJC (raadsbesluit 15 december 2016), is het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Die vergunning is aangevraagd door de WIJC op 12 december en gepubliceerd door de gemeente. Burgers hebben zo kans hierop te reageren.

De VVE Karpers en Forellen heeft dat op 15 januari gedaan met de toezending van haar zienswijze op de voorgenomen plannen. Hierop is tot nu toe geen enkele reactie gekomen van de gemeente; zelfs geen bewijs van ontvangst! Op 16 jan stuurde de gemeente een brief aan de WIJC dat er geen vergunning nodig is. Op 21 januari hebben bewoners van 26 huizen – op de grens van Teylingen met Leiden – met direct uitzicht op de landijsbaan formeel bezwaar aangetekend bij de Commissie Bezwaar en Beroep tegen het raadsbesluit van 15 december jl. Deze procedure loopt.

Kennelijk is de reactie van omwonenden (VvE en direct omwonenden) voor de gemeente een hele hete aardappel. Ik constateer:

  1. De Raad heeft als hoogste orgaan een voorwaarde gesteld bij een besluit
  2. De gemeente verwijdert 4 weken later de hierbij behorende procedure van haar website
  3. En er liggen twee bezwaren: een zienswijze van de VvE en een bezwaar tegen een raadsbesluit van direct omwonenden

Hoe zit het nu eigenlijk? Wij stellen het op prijs als u dit uitzoekt opdat normale inspraak van burgers volgens democratische principes kan plaatsvinden.

2. Overlast: licht, geluid en parkeren/verkeer.

De huidige overlast met de landijsbaan wordt door de omwoners vaak gedoogd. Het gaat om ijspret, een week per jaar of per 2 jaar. Met de komst van een professionele skeeler-/wedstrijdbaan, de enige in Zuid-Holland, neemt de overlast in omvang toe. Bovendien wordt deze structureel – het hele jaar door. Meer specifiek:

De verlichting /schijnwerpers van de ijsbaan zijn zo sterk dat ik ’s avonds in dat licht de krant kan lezen. Overdreven? Nee, op 27 januari heb ik bij mij thuis alle verlichting uitgedaan, de krant gepakt, en die kon ik inderdaad lezen. Ik moet gordijnen sluiten om geen last te hebben van de schijnwerpers.

Geluid: door de feesten en evenementen die georganiseerd worden (WIJC verhuurt het terrein aan derden) worden buurtbewoners ’s zomers uit hun tuin naar binnen gedreven; je moet zelfs de ventilatieroosters sluiten en dan hoor je het lawaai nog.

Parkeren: als er al 5 auto’s extra staan, vanwege mensen die de ijsbaan bezoeken en onze straten wel mooi dichtbij vinden om te parkeren, dan slibt het verkeer bij ons dicht. Die mensen staan op bermen en brandweer heeft grote moeite om er langs te komen.

U heeft wellicht de reactie van de voorzitter van de ijsclub gelezen: waar maken we ons druk om, het gaat om 40 tot 50 mensen per dag. Ik waag dit te betwijfelen. De skeeler-/wedstrijdbaan kent een begroting van 365.000 €. Wil de baan economisch rendabel zijn, dan zal het in de toekomst om aanzienlijk grotere bezoekersaantallen gaan. Hebt u hier onderzoek naar verricht?

Hier gaat het om: dit stuk groen. (overhandiging foto). Volgens de plannen van de WIJC waar u toestemming voor dreigt te geven, wordt deze prachtige groene polder vrijwel volledig geasfalteerd. Deze polder is een integraal onderdeel van de groene bufferzone, van de groene corridor. Als u kijkt in de concept gebiedsvisie Veerpolder van uw gemeente ziet u op pagina 48 een plaatje: de landijsbaan ligt volledig in het groene te beschermen gebied! Dit is aangeduid als beschermd natuurgebied, zie pagina 32.

En: natuurlijk: er zijn alternatieven! Hebt u daar onderzoek naar gedaan?

Sinds vandaag is er een website in de lucht van zeer verontruste wijkbewoners. Er is zoveel commotie over deze plannen en de aantasting van een stuk ecologische bufferzone dat wij de gemeente vragen om de aanvang van alle werkzaamheden uit te stellen.

Wij verwachten van u goed nabuurschap. Om te beginnen: informatie en overleg. Hoe denkt u aan onze bezwaren tegemoet te komen? Want ook U wilt toch niet dat de werkzaamheden beginnen en uiteindelijk noodgedwongen door gerechtelijke procedures gestaakt moeten worden?

De volledige tekst van de inspraak is via de link te downloaden (in pdf).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s