“Plannen skeelerbaan meenemen in gebiedsvisie Kagerzoom”

WARMOND/LEIDEN – De plannen van de Warmondse IJsclub om een professionele skeelerbaan aan te leggen op de plaats van de huidige landijsbaan zorgen voor grote onrust in de Merenwijk. Onlangs gaf de gemeente Teylingen de Warmondse IJsclub groen licht voor aanleg van een professionele skeelerbaan. Binnenkort zou al met de asfaltering van het huidige groene gebied worden begonnen.

Het polderpark langs de noordrand van de Merenwijk is een ‘ommetjesgebied’ voor duizenden Merenwijkers en trekt ook veel bezoekers uit de rest van Leiden en omliggende gemeenten. In een enquête van de gemeente Teylingen gaf 96% van de respondenten vorig jaar aan naar Kagerzoom te komen voor rust, ruimte en natuur.

Beschermde natuur

De aanleg van de skeelerbaan betekent dat 7.500 m2 asfalt in het huidige weidelandschap wordt gelegd. Daarnaast worden reclameborden om de baan geplaatst. Dit terwijl het weiland als beschermde natuur in de huidige gebiedsvisie van de gemeente Teylingen vermeld staat. Omdat de gemeente Teylingen van mening is dat voor de aanleg geen omgevingsvergunning nodig is, zou er geen bezwaarmogelijkheid zijn en dreigt de ijsclub op korte termijn te kunnen starten met asfalteren. Verontruste Merenwijkers hebben de website http://www.skeelerbaannee.com gemaakt, waar ze hun bewaren toelichten.

Ambities en overlast

De ijsclub heeft de ambitie om uit te groeien tot een van de belangrijkste schaatsverenigingen in de regio. De skeelerbaan moet jaarrond gebruikt worden voor trainingen en wedstrijden op regionaal en landelijk niveau. “Ter vergelijking: de Leidse ijshal is zes maanden per jaar open en trekt dan 100.000 bezoekers”, vertelt Andre Mom, een van de omwonenden. Het te verwachten bezoekersaantal geeft een forse extra belasting op dit groene rust- en stiltegebied. Omwonenden vrezen daarnaast voor licht-, geluid- en parkeeroverlast.

Regionale samenwerking

De bewoners vragen zich af waarom de gemeente Teylingen niet naar alternatieven kijkt. “De Leidse ijshal probeert al jaren samen met andere gemeenten en ijsverenigingen te komen tot een nieuwe locatie”, aldus Mom. “De investering van ruim 350.000 euro voor deze skeelerbaan zou beter, samen met Leiden, gestopt kunnen worden in een nieuwe ijsbaan en skeelerbaan voor de regio.

Eerder ook al fel protest

“Ook wij zijn tegen deze plannen”, vertelt Henk Schouten van de Stichting Broek- en Simontjespolder, die zich inzet voor behoud van het polderlandschap. “Als de Warmondse IJsclub deze skeelerbaan mag aanleggen, verdwijnt een mooi weidegebied uit de Kagerzoom.” En dat druist lijnrecht in tegen de wens van de vele liefhebbers van dit gebied. In 2010 was de Kagerzoom ook al toneel van massaal protest vanuit de Merenwijk en wijdere omgeving, toen de gemeente Teylingen hier een jachthaven wilde vestigen.

Integrale visie Kagerzoom

Schouten en Mom willen dat de gemeente Teylingen de plannen voor de skeelerbaan meeneemt in de visie-ontwikkeling voor de Kagerzoom, waarmee de gemeente vorig jaar gestart. “Komende maanden gaat de gemeente een integraal plan maken voor de groene ontwikkeling van het hele gebied. Daarin wordt alles in onderlinge samenhang bekeken. Het is erg onlogisch om besluitvorming over een skeelerbaan dan opeens naar voren te trekken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s