Geef je mening!

Ben jij ook niet blij met het verdwijnen van weer een stuk polder en de komst van een professionele skeelerbaan?

Plaats hieronder je reactie!

129 reacties op ‘Geef je mening!

 1. nee natuurlijk. gister nog een en ommetje gemaakt. het is toch zonde dat gras ook al is het ijsbaangras vervangen wordt door asfalt!

  Like

 2. Een skeelerbaan: Nee. De Kaagerzoom is een prachtig natuurgebied waar je de stilte nog kan ervaren. Je hoort vogels fluiten. De geluidsoverlast die , auto’s, skeeleren en muziek met zich meebrengt verstoort de zo heilzame rust voor mens en dier. Reclameborden verstoren het prachtige landschap waar veel mensen wandelen en fietsen in stilte. Een zeer onzalig plan en onvoorstelbaar dat de gemeente Teylingen dit überhaupt heeft bedacht. Ze leggen toch ook geen skeelerbaan aan in hun Warmonderbos!

  Like

 3. Ik ben voor dit plan, ja,ja.
  Wellicht is (bijna) iedereen vergeten dat het de gemeente Leiden zelf is geweest die begonnen is met dit stuk polder te bebouwen.
  in 1980 heeft Leiden een groot stuk van de polder geannexeerd om een deel van de Merenwijk en in het bijzonder de Karpers en Forellen buurt te kunnen bouwen.
  Dit ondanks fel protest van de toenmalige gemeente Warmond. Maar die boertjes moesten toen juist blij zijn dat de gemeente Leiden hier wilde bouwen. Hoe hypocriet kan je zijn!
  Nu doen deze bewoners alsof het Teylingen (Warmond) is die deze polder wil “bebouwen”. Volstrekte onzin. Een Skeelerbaan is van een andere order dan het bebouwen van de polder met huizen.
  Laat de gemeente Teylingen lekker haar gang gaan. Dat deed Leiden in 1980 ook!

  Liked by 2 people

  1. Hallo Stan,

   Als je een site zou maken:
   Warmondse ijsclub wil graag een skeelerbaan in de zomer!
   Wil je dat ook? Geef dan nu je mening…..
   Of stem dan ja!

   Op deze site komen de nee-stemmers af!

   Like

 4. Het parkeren tijdens evenementen zal een groot probleem worden in de Merenwijk.
  Verder zijn deze prachtige rustige plekken dichtbij de stad in de Randstad heel zeldzaam.
  Rust vormt een bijdrage voor de gezondheid van veel mensen in onze snelle maatschappij..

  Like

 5. Ik ben toch erg bang dat het met de rust gedaan zal zijn.
  In de Randstad worden deze rustige plekken dicht bij de stad veel te zeldzaam en ik ben het met voorgaande reacties eens dat de rust een weldaad is voor je gezondheid.
  Wat vooral een probleem zal worden is de parkeeroverlast die de Merenwijk zal gaan ondervinden bij de evenementen.

  Like

 6. Ik woon al 30 jaar naast de kinderboerderij en loop vaak een rondje langs het golfterrein.
  Heerlijk rustig dat moet zo blijven vind ik.
  Ook zit ik in de wijkvereniging Merenwijk groen dus ik ben tegen zo veel bestrating om te parkeren,en het beton voor de baan zelf.
  Succes met de aktie

  Like

 7. Dank voor alle inzet voor het behoud van dit stukje groen! Ik sta daar helemaal achter. De gemeente Teylingen (en Leiden) weet heel goed wat een overgrote meerderheid van de Merenwijkbewoners met de rand van deze wijk wil: natuur, groen, rust en wandelen. Over de betrouwbaarheid van de lokale politiek maak ik me zorgen. We moeten van het gebied niets meer opgeven. Eerst was daar de strijd tegen de boten, dan nu tegen de skeelerbaan en straks vast tegen de uitbreiding van de golfbaan. En het alternatief voor de 50 skeeleraars (Leiderdorp) is alleszins redelijk.

  Like

 8. Ik ben heel erg tegen een skeelerbaan pal naast het wandel- en fietsgebied in de merenwijk. Zoveel mensen halen hier hun hart op aan rust in de natuur. Dat is onbetaalbaar en laten we dat, zeker in het drukke westen, koesteren. Laat ook de politiek begrijpen, dat stilte en natuur heel goed zijn voor het welzijn van de mensen.

  Like

  1. Een skeelerbaan op de huidige landijsbaan lijkt me geen probleem. Kunnen we met n beetje vorst eerder schaatsen dan nu. Het gebied blijft nog steeds groen voor wandelaars, hardlopers, fietsers etc. Controleer liever op scooters en loslopende honden die overal schijten. Daar heb ik als hardloper veel meer last van. De landijsbaan is een weiland dat verder niet of nauwelijks gebruikt wordt maar om dat nou natuur te noemen?! Spreek goede voorwaarden af over de grootte van de baan etc en zeur niet zo.

   Like

  1. Nee geen baan Er kan een prima rondje geskeelerd worden rond de golfbaan
   Juist meer groen minder beton in de Merenwijk
   Tegel eruit boom erin

   Like

 9. Laten we alstublieft dat hele kleine beetje groen dat we hebben groen houden. We wonen met heel veel mensen op een klein stukje en al die mensen hebben rust en ruimte en vooral GROEN nodig om te ontspannen .
  Dus niet 50 of 100 mensen om te skeeleren op asfalt of kunststofbanen, maar duizenden Merenwijkers door en in GROEN .

  Like

 10. Hoewel ik graag schaats en skeeler ben ik heel erg tegen dit plan. Van boven ziet het er misschien nog acceptabel uit, maar in 3d betekent het een enorme impact op de sfeer in de polder. Om nog te zwijgen van de impact van het asfalteren en de geluidsoverlast etc als er wedstrijd wordt geskeelerd. Als de bezoekersaantallen die de gemeente Teylingen voor ogen heeft worden gehaald, betekent dit extra eisen aan de toegangswegen tot de baan. Dat betekent dus nog meer ingrepen in het landschap.

  Ik lees in sommige reacties steun voor een gezellige skeelerfaciliteit voor de jeugd, maar dat wordt dit niet. Dit wordt een sportcomplex op de plek waar nu een prachtige weide ligt. Ik heb veel liever dat de ijsbaan en de gemeente zich hard maken voor een broodnodige investering in de ijshal aan de Vondellaan.

  Like

  1. Ik ben tegen de aanleg van de skeelerbaan. Het is een te grote aanslag op het groengebied wat toch al zo schaars is in het verstedelijkt Zuid Holland. Past ook niet meer in een tijd waar we juist milieuvriendelijker om moeten gaan met behoud van de natuur laat staan van extra geparkeerde auto<s.

   Like

   1. Als ze dan op de fiets naar een van de omringende banen gaan, hebben ze een goede voorbereiding op een skeeler training en na het trainen of een wedstrijd om uit te rijden. Geen extra voorziening nodig.

    Like

 11. In de Randstad moeten mensen samen wonen. Het valt me op dat dat samen wonen in de Merenwijk erg moeilijk is. Ieder voor zichzelf ….
  De gemeente Leiden heeft de Merenwijk in de jaren 1970 vol gezet met de gedateerde woningen tot aan de grens van Teylingen (Warmond) en een sleetse openbare ruimte. De hondliefhebbers laten de honden poepen in de Kagerzoom ….. het rondje langs de Golfbaan …. langs de molen, naar – de liefhebbers- naar het strandje, langs het pontje en dan verder naar de Zijl of terug naar de golfbaan …. Verder fietsen mensen voorbij en zijn er (hard)lopers. Als ik geluk heb, is de natuurijsbaan open. als het goed is gevroren. Ik vind dat geweldig.
  Ik vind het een goed plan, dat de Warmondse IJsclub (WIJC) heeft gemaakt.
  1. Er kan worden geschaatst (geskeelerd dus) als het niet vriest!
  2. Er is een veilige plek om de skeeleren.
  3. (Jonge) mensen kunnen een gezonde hobby leren kennen en beoefenen. Ook de jonge mensen die in de Merenwijk wonen!
  4. Het is belangrijk dat recreanten en sporters de open groene ruimte goed gebruiken. De natuurijsbaan krijgt er zo een extra functie erbij. Dat maakt dat die ruimte sterker; minder snel zal de ruimte dan worden volgezet met gebouwen (woningen en/of bedrijven).

  En verder:
  De toon die hier wordt gekozen en de informatie die wordt gegeven is tendentieus en zet mensen totaal op het verkeerde been. Er wordt een beeld geschetst van grootschaligheid en een pretparkachtig gebeuren, die de WIJC helemaal niet voor ogen heeft. Het zou in deze tijd van wijsheid getuigen als de mensen, die tegen de rand van de Kagerzoom wonen, meer objectieve informatie zouden geven en respectvol met voornemens van de WIJC zouden omgaan in plaats van door de toon van de communicatie te proberen het pleit te beslechten.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik geniet juist zo van de rust en het groen. De polder is een fijne plek om te wandelen, te hardlopen of doorheen te fietsen. Ik wil het daarom graag houden zoals het nu is.

   Like

  2. Asfalteren dat schaarse groen … Kappen die mooie bomen … Plat die unieke Kagerzoom….
   De groene ruimte goed gebruiken: gooi er een enorme skeelerbaan op …

   Een krankjorem plan. Hier wordt een open wond in het landschap gecreeerd.

   Ton

   Like

 12. Laten wij blij zijn dat de gemeente Teylingen 125.000 euro wil vrijmaken van hun gemeenschapsgelden, mede ten behoeve van de bewoners in Leiden-Merenwijk. Of andere sportclubs in Teylingen het hiermee eens zijn waag ik te betwijfelen? Wat betreft exploitatie zou ik mij maar geen zorgen maken. Een plaat asfalt van 7500 M2 biedt ongelofelijk veel mogelijkheden om ook gemotoriseerde sporten te organiseren. Met de successen van Max Verstappen mag de autosport zich weer verheugen in extra belangstelling. Er is vraag naar Outdoor kartbanen waar de jeugd op wil trainen, dichtstbijzijnde banen bevinden zich in Driebergen en Lelystad! Een paar stroballen op de het asfalt en je hebt een prachtig parcours. Parkeerruimte genoeg om de auto’s met aanhanger te parkeren. Wanneer de jeugd zich in de vakanties verveelt, biedt de asfalt plaat ook vele mogelijkheden voor vermaak en vertier van mechanische activiteiten, scooterraces etc., etc.
  Dekker Hout schijn te vertrekken, dit biedt ongekende mogelijkheden om nog ander sportactiviteiten aan te trekken! Wellicht interessant om hier de door velen gewenste nieuwe IJshal te bouwen? Wanneer alle randgemeenten met de “pet” rondgaan, moet dit te realiseren zijn? Er wordt toch gesproken over regionale samenwerking op vele aandachtsgebieden?
  Dan is het voor de WIJC niet meer nodig om demonstatief te trainen voor het gemeentehuis in Leiden. Alles bij de hand, zomers overdekt schaatsen, in de winter de outdoor schaatsen en een skeelerbaan met extra mogelijkheden het hele jaar door. Dat is toch geweldig!
  Stel je eens voor in de achtertuin van Leiden-Merenwijk een geweldig sportparadijs, zowel overdekt als outdoor!
  Het moet toch geweldig zijn als de toekomstige schaatskampioenen, kartkampioenen en autosportkampioenen ook uit onze regio komen. Ongetwijfeld genereren alle activiteiten ook inkomsten, dan is Warmond ook weer blij.

  Met ander woorden heel veel blije mensen in de regio!

  Like

  1. Er is wel een baan in de omgeving. Leiderdorp is maar 5 km fietsen….
   En iemand hierboven heeft het over communiceren……dat had de gemeente Teylingen moeten doen voor ze toestemming gaf. Dan was er een gesprek geweest. Nu wordt het de mensen door de strot geduwd. Bovendien is er in het verleden ook ‘overleg’ geweest met deze gemeente over geluidsoverlast van Dekker. Dat was niet echt een succes. (Understatement). Dus veel vetrouwen is er niet over communicatie.
   En asfalt in een groen gebied is ook een slecht idee. Lekker makkelijk om nu net te doen alsof het niet een deel van de kagerzoom is.
   Ik gun iedereen zijn sport. Maar doe niet net alsof er niet ingestoken wordt op grote activiteiten. Er wordt daarvoor net iets te veel geld voor beschikbaar gesteld. Wie houdt nou wie voor de gek?

   Like

 13. Never nooit een skeelerbaan in ons mooie Ommetjes gebied, voor het behoud waarvan, we een paar jaar geleden met succes hebben gedemonstreerd. Onze wijk heeft een rustige groene recreatie omgeving nodig: dus een skeelerbaan met alle gevolgen vandien: NEE!!!

  Cecile

  Like

  1. ik wil geen skeelerbaan in het stukje groen naast de Merenwijk. Er ligt vlakbij in Leiderdorp al een prachtige skeelerbaan. Ik vind het al schandalig dat er reeds een groot parkeerterrein is aangelegd. Hier kwam ik pas achter toen ik deze winter schaatste op de ijsbaan. Ik ben wel lid van de WIJC.
   met vriendelijke groet, Klaas Franken, Edelkarper 15.

   Like

 14. Nee, ik wil geen skeelerbaan in het recreatiegebied van de Merenwijk. Al ga ik zelf graag skeeleren rond de golfbaan en de molen. Het zou echt zonde zijn van dit stuk recreatiegebied. Het is nu een zeldzaam stil rustig plekje in een drukke wijk en dat hebben we hard nodig. Aangezien er al banen zijn in Leiderdorp, Lisse en Katwijk, vind ik het dus geen goed plan om hier ook een baan met alle bijbehorende faciliteiten aan te leggen. Please, laat ons dit fijne stukje natuurgebied houden!!!

  Like

  1. Voor alle nee argumenten, zijn ja argumenten te verzinnen!!
   Toen er een jachthaven hier geplaatst zou worden, was ik het ook niet eens, maar hier lijkt het een totaal uit de contexten gehaalde, opgeblazen sensatie…… en dit op zichzelf is ook opgeblazen…
   Het lijkt ook een beetje, oud tegen jong….. Andere visies andere behoeften!
   De Merenwijk bestaat uit oude en nieuwe bewoners!
   Oudere mensen die hopen… dat ze het voor elkaar hebben en nu wonen in alle rust en in het groen!
   Dan is het cru om te ontdekken dat het in het westen van Nederland moeilijk is!
   In Friesland, Groningen, Drente etc is volop rust.
   Hier in het Westen, is en blijft het druk! Hier moeten mensen wonen die gebonden zijn door hun werk! Hier zijn dus ook veel mensen die andere behoefte hebben met een jong gezin!
   Ik vind het ook echt super sociaal dat “testrijder” het voor die mensen opneemt!

   Paniek zaaien is nergens goed voor, luisteren en reëel blijven wel!!

   Like

   1. Inderdaad is het in het Westen erg druk, des te meer een reden om de kleine stukjes rust en natuur die we wel hebben, te koesteren en te behouden. Juist ook voor de jeugd en de gezinnen met jonge kinderen. Dat zijn we aan onze toekomstige generaties verplicht. Niet het plaatsen van een skeelerbaan!
    Ik vind het sowieso jammer dat veel mensen niet door hebben hoe hier door marketing zogenaamde behoeftes worden gecreëerd. Men wil vooral geld verdienen, daar gaat het ze om. Iedereen kan skeeleren op de paden in de polder, daar hoef je echt geen stuk natuur voor op te offeren. Ik heb het ook gewoon op straat geleerd, dus dat kunnen alle kinderen.

    Like

   2. Voor jouw argumenten heb ik ook alle begrip, maar ik heb zo’n hekel aan al die
    sensatie en opruierij.
    De titel van deze site suggereert al meer dan genoeg!
    EEN GROOTSCHALIGE SKATERBAAN, NEE!
    Niet:
    Een open instelling…. ..
    Zoals… hoe zou je het vinden als er een PLAT stukje asfalt wordt gereserveerd, voor onze kinderen die skaten in de buurt van de ijsbaan…. Dit is toch beter, dan achter de computer zitten etc etc…….
    Deze site zit vol met emotionele chantage en beïnvloeding!

    Like

   3. Beste Sylvia, dank voor je reactie. In eerste instantie hebben we die open instelling wel gehad, zoals we ook op de homepage schrijven. Maar gaandeweg bleek dat er procedureel van alles rammelt in de besluitvorming, en dat de gemeente Teylingen wel heel makkelijk over allerlei zaken was heengestapt. Daardoor zijn de standpunten verhard. Dat lees je ook in de reacties, diverse buurtbewoners waren niet perse tegen, maar door de gang van zaken nu beslist wél. Natuurlijk willen we ook graag goede sportvoorzieningen, maar niet hier en niet op deze manier. Overigens hoop ik dat je beseft dat de gemeente en de ijsclub in hun communicatie net zo goed aan ‘emotionele chantage en beïnvloeding’ doen. Dat is inherent aan dit soort processen, vrezen we. Hieronder wijst iemand al op de bewering van de ijsclub dat ze de biodoversiteit juist gaan verbeteren omdat er een wal met gemengde begroeiing zou komen, in plaats van raaigras.

    Like

   4. Oud tegen jong is een aanname. Ik zie geen leeftijden bij de reacties staan. Hou het zelf dan ook bij de feiten

    Like

 15. De ambitie is om een grootschalige multifunctionele skeelerbaan aan te leggen voor regionale/landelijke wedstrijden, die jaarrond kan worden gebruikt. Om die reden verwacht ik dat op termijn behoefte zal zijn aan een tribune met permanente zitplaatsen. Ook het plaatsen van hoge lichtmasten op termijn sluit ik niet uit. Kortom van het een komt het ander wat ten koste gaat van natuur en leefomgeving. Dit is dan niet meer omkeerbaar. Om die reden ben ik tegen dit plan.

  Like

  1. Er is in Nederland niet één skeelerbaan met tribunes eromheen. Dat gaat hier dus zeker ook niet gebeuren, vooral niet omdat het geen officiële skeelerpiste wordt waarop (inter)nationale toernooien mogen worden gehouden. Laat iedereen zich eerst eens even goed informeren in de werkelijkheid voordat alle doemscenario’s op tafel komen. Er zijn in heel Zuid-Holland zo’n 80-100 wedstrijd skeeleraars, die verdeeld zijn over zo’n 8 locaties. Het gaat dus niet om mensenmassa’s die op een wedstrijd af komen.

   Liked by 1 persoon

   1. Dat doemscenario komt toch niet uit de lucht vallen? De gemeente Teylingen stelt in het raadsvoorstel van 15 dec 2016: “De baan zal, wanneer aangelegd, de enige officiële wedstrijdbaan zijn in heel Zuid-Holland. [..] De dichtstbijzijnde wedstrijdbaan op dit moment ligt in Purmerend. Een wedstrijdbaan in Teylingen kan een grote regionale aantrekkingskracht hebben.” En als we je goed begrijpen: voor 100 wedstrijdskeeleraars in de provincie, met 8 locaties, moet dan dus nóg een baan worden aangelegd??

    Like

   2. Ik ben niet degene die zegt dat de baan hier moet komen, maar ik ondersteun wel het initiatief om effectiever gebruik te maken van de ijsbaan waar nu mooie faciliteiten zijn voor slechts enkele dagen ijs per jaar.
    Het is een beetje oorzaak-gevolg. Er zijn in Zuid-Holland op dit moment nog relatief weinig wedstrijdskeeleraars OMDAT er weinig locaties zijn. In het noorden en oosten van het land is het aantal 200m banen vele malen groter en je ziet ook dat de verenigingen daar door groeien en dat meer kinderen aan de sport gaan deelnemen.
    Niemand begint aan een sport die hij nog niet kent als dat ver buiten de eigen gemeente is.

    Ik snap dat mensen in de Merenwijk denken: “prima een skeelerbaan, maar niet in mijn achtertuin”. Ik wil met mijn reactie alleen aangeven dat de overlast vele malen minder zal zijn dan mensen nu denken. Zoek bijvoorbeeld eens contact met de omwonenden van de skeelerbaan in Boskoop. Die baan ligt letterlijk op 15 meter afstand van de achtertuinen van de woningen.

    Liked by 1 persoon

 16. Regelmatig maken we een ommetje door het polderpark Kagerzoom. Even een frisse neus halen, weg uit de drukte en een uurtje lekker wandelen in een rustige omgeving. De komst van een skeelerbaan doet afbreuk aan de heerlijke rust, die deze omgeving je brengt.

  De aanleg van een skeelerbaan heeft tot gevolg, dat omwonenden veel last zullen gaan krijgen van een zoemend geluid van het skeeleren over het asfalt. Bij wedstrijden zal ongetwijfeld muziek en enthousiast wedstrijdcommentaar volgen uit luidsprekers en dat geluid draagt ver de polder in. Daar zit niemand op te wachten. We hebben in Leiden (en omgeving) al zo weinig plekken, waar je in alle rust kunt vertoeven. Laat ook deze plek niet verloren gaan!

  Like

 17. Ik wil graag even wat zaken in het juiste perspectief zetten. En omdat ik er met mijn eigen naam, Jos Dohle, niet in kwam, doe ik dat even onder een nickname.

  1. Skeeleren is een kleine sport in Nederland. Concreet betekent dat, dat er geen honderden mensen wekelijks gebruik zullen maken van de baan. Er zullen enkele trainingen worden gegeven, voornamelijk aan kinderen. Daarvoor is geen geluid en verlichting nodig en er zullen per training niet meer dan 30 mensen op de baan zijn. Het aantal auto´s zal dus altijd beperkt zijn.

  2. In Nederland is een landelijke wedstrijdcompetitie, waarvoor een baan maximaal 1x per jaar een dag(deel) wordt bezocht. Daarnaast zijn er in onze regio twee regionale competities, waarvoor hetzelfde geldt. Dat betekent dus 3x per jaar een wedstrijddag waarop geluid middels een speaker plaats zal vinden. Verlichting is hierbij niet nodig.

  3. Op de foto’s op jullie website staan foto’s die niet kloppen. Er is bijvoorbeeld een foto geplaatst van een wedstrijd met boarding en veel publiek. Dat is tijdens een NK jeugd. De baan die hier in Warmond gepland is, wordt een zogenaamde “platte baan”. Sinds enkele jaren mag op deze banen geen NK meer worden georganiseerd. Die worden gehouden op pistes met schuin oplopende bochten. Een driedaags evenement met veel publiek zal dus niet snel voorkomen.

  4. Het schaatsen op de ijsbaan, vindt altijd in de winter en voornamelijk in de avonduren plaats. Daar is licht en geluid bij aanwezig en de mensen maken plezier en dus herrie. Het skeelerseizoen loopt van april tot augustus/september. In die maanden wordt er niet meer in het donker getraind, dus de verlichting die wordt aangelegd is voornamelijk voor de ijsbaan. Ook ontstaan er geen wintertaferelen, omdat men niet in een tijdsbestek van enkele dagen allemaal op de baan moet voordat het ijs weer weg is.

  5. Er wordt veel verwezen naar banen, fietspaden en soms zelfs autowegen in de omgeving. Skeeleren met kinderen op de openbare weg is niet te doen. Een skeeleraar kan niet snel genoeg remmen en het is dus totaal onverantwoord om te verwachten dat kinderen in het verkeer deze trainingen gaan doen. Om even een richtlijn aan te geven: De jeugd van de gewestelijke selectie rijdt tijdens een training snelheden van rond de 40km per uur. Denk even aan wat er gebeurt als een groep van 30 kinderen met deze snelheid over een fietspad door de merenwijk rijdt. Ik geloof dat de overlast dan vele malen groter is, om nog niet te spreken over de maatschappelijke kosten voor de hulpdiensten.

  Kortom, skeelerbanen zijn absoluut nodig in de regio. Zal er overlast zijn? Wellicht, maar in elk geval veel minder dan men nu denkt. Verdwijnt het polderlandschap in de regio? Geenszins, want het enige dat verandert is dat er op het weiland van de ijsbaan een laagje asfalt komt. Er wordt geen extra grond aangekocht, bomen gekapt of wat dan ook.

  In elk geval is wel duidelijk geworden dat de Leidse regio de schaats- en skeelersport zo snel mogelijk wil laten verdwijnen. Door de plannen voor de Leidse IJsbaan tegen te houden en nu voor dit plan te gaan liggen, zal de praktijk dadelijk worden dat kinderen én volwassenen in Leiden gemiddeld 3 dagen per 4 winters kennis kunnen maken met de schaatssport. Ik wens de gemeenteraad en de bewoners van de Merenwijk veel wijsheid toe en laat me graag uitnodigen om mensen verder te informeren als daar behoefte aan is.

  Like

  1. Hallo Jos, zoals gezegd in reactie op Paul de Jong: maar waarom dan maar liefst vijf banen binnen een paar km afstand als het zo’n kleine sport is? Ik hoop heel erg dat er zsm een nieuwe ijshal komt (en dat omliggende gemeenten daar aan bijdragen) en van mij mogen er volop skeelerbanen worden aangelegd. Maar waarom nou toch hier? In een zo gewaardeerd groen gebied? Er is zoveel asfalt te vinden in de regio, zijn er geen betere plekken? Ik denk dat jij met een andere bril kijkt dan wij als natuurliefhebbers. Als ik naar dat weiland kijk met het idee dat daar ‘een laagje asfalt’ op komt te liggen dan vind ik dat een afschuwelijk vooruitzicht. Ik vermoed dat de wijk van harte wil meezoeken naar een andere locatie, en zelfs nog helpt crowdfunden als zo’n plek gevonden wordt. Mensen zijn hier komen wonen vanwege het groen en zijn daar héél erg zuinig op.

   Like

   1. Beste Jacqueline,
    Welke 5 banen bedoel je concreet? Als ik even een rondje Leiden doe kom ik uit bij de volgende 4 skeelerbanen:
    Leiderdorp, Katwijk, Boskoop, Lisserbroek. Vanaf Warmond is enkel de baan in Katwijk binnen 15 minuten te bereiken. Boskoop en Lisserbroek gaan al eerder richting 30 minuten. Voor de meeste ouders betekent dit letterlijk dat er afgehaakt wordt en scholen sowieso.

    Ik ben absoluut een groot voorstander van groen in de Leidse Regio en als er EXTRA grond voor zou moeten verdwijnen, snap ik heel goed de argumenten van de bewoners. Dat is niet aan de orde, want het betreffende terrein wordt al gebruikt door de ijsvereniging.

    Ter info, ik ben als bestuurder en trainer betrokken bij de ontwikkeling van de skeelersport voor heel Zuid-Holland en niet persoonlijk betrokken bij WIJC.

    Like

   2. Ook in Zoeterwoude zijn inmiddels plannen om een skeelerbaan aan te leggen, op een bestaand sportcomplex. Als Merenwijker kijk ik naar de voorzieningen vanuit Leiden. Het terrein van de WIJC ligt in een verre uithoek van de gemeente Teylingen. Ouders die vanuit het andere eind van Sassenheim komen, zijn volgens mij ook eerder in Lisserbroek – dat blijft een ingewikkeld argument.

    De ijsbaan ligt hier al heel lang en formeel is het een ‘sportterrein’. Maar voor de wandelaars is het een weiland waar je een paar dagen per jaar kunt schaatsen. Dat geeft dan ook wat overlast, maar alla, het is tegelijk erg leuk om met z’n allen daar te gaan schaatsen. Vele honderden wijkbewoners zijn om die reden lid van de WIJC, een belangrijk deel van het ledenbestand.

    Het argument “het is al in gebruik” gaat hier nauwelijks op. In het dagelijks leven is het ‘gewoon’ onderdeel van het groene wijkpark, ook voor al die schaatsende Merenwijkers. En die vinden het best leuk voor een paar daagjes per jaar, maar zitten niet te wachten op een veel intensievere invulling van dat ‘sportterrein’. In 2010 was er het plan om elders in dit polderpark een jachthaven aan te leggen. Daar is echt massaal tegen geprotesteerd. Mensen zijn dus extra boos dat Teylingen desondanks hun favoriete groengebied ‘nu alwéér’ probeert te verbouwen.

    Like

 18. Als bewoner van de Forellen wandel ik graag dit gebied in. Het kan dan ook niet groen genoeg voor me. Graag zou ik het gebied een stuk natuurlijker ingericht zien. Daarnaast ben ik fervent skeeleraar. Ik zou er zelf niet snel voor kiezen om op een baan te gaan skeeleren. Wel weet ik dat een skeelerbaan een ideale plek is om zomers training te geven aan kinderen.
  Ik zie dus beide kanten en wil me graag verdiepen in deze materie. Dan lees ik op deze site een aantal punten die gewoon niet kloppen. Bijvoorbeeld: “Als de baan het hele jaar open is, zal deze in de wintermaanden gebruik maken van verlichting”. Ik kan u vertellen dat een skeelerbaan niet het hele jaar open zal zijn. Om te kunnen skeeleren is het nodig dat de ondergrond droog is. Dat is ongeveer de helft van het jaar niet zo.
  Ik vraag mij dan af hoe betrouwbaar de informatie is. Ik lees dan: “Omliggende woningen ervaren nu reeds geluidsoverlast, in de enkele weken per jaar dat de landijsbaan open is”. Dan denk ik: Enkele weken per jaar schaatsen? Was het maar zo.
  Ondertussen kan ik verwachte bezoekersaantallen ook niet erg serieus nemen. Skeeleren is – in tegenstelling tot schaatsen – een heel kleine sport in Nederland.
  Ik ben nog steeds een grote voorstander van meer groen, maar vraag me langzamerhand steeds meer af of de komst van een skeelerbaan nu zo’n bedreiging is.

  Liked by 1 persoon

  1. Wat een prettig genuanceerde reactie. Zelf kan ik me als groenliefhebber goed voorstellen dat skeeleraars graag een skeelerbaan willen. Mijn vraag is alleen wel: als het zo’n kleine sport is, waarom moeten er nu dan opeens 5(!) skeelerbanen op een paar km afstand komen?

   Er komen vele honderden bewust naar dit gebied voor hun ommetje, ook van veel verder weg dan de Merenwijk – moet je dan die hele wei hier asfalteren voor 40 skeeleraars? Is er dan geen betere plek te vinden dan een weiland dat onderdeel is van de officiële groene corridor tussen Poelgeest en Kaagpolders? Alles goed en wel, maar die asfaltvlakte gaat echt heel goed zichtbaar zijn als je daar een rondje loopt. Ik gun alle skeeleraars van harte hun banen maar ik zou het heel erg jammer vinden als daarvoor hier een stuk groen verdwijnt.

   Wat betreft de teksten: de WIJC beweert met droge ogen op hun website dat de natuur er alleen maar op vooruitgaat, omdat ze een grasweiland vervangen door asfalt met een taludje weidebloemen ernaast. Tja…

   Voor die hele kleine groep skeeleraars wordt ondertussen een fors bedrag geïnvesteerd. De gemeenteraad en de WIJC hebben zelf torenhoge ambities uitgesproken bij het presenteren van hun plannen. ‘Jaarrond te gebruiken’ en ‘multifunctionele wedstrijdbaan met regionale aantrekkingskracht’ – die formuleringen komen vanuit de club en de gemeente. Dus dat omwonenden, die natuurlijk het meeste vrezen voor de overlast, zich dan afvragen of dat wel uitkan, is niet zo gek. Het ligt toch nogal voor de hand dat de WIJC zo’n dure baan ook op andere manieren gaat exploiteren om goed rond te kunnen (blijven) komen? De financiering is nog niet eens rond, dacht ik te hebben gelezen.

   Dus waar het volgens mij op neerkomt: velen zijn heel erg zuinig op het groen. Ofwel er komen maar een paar skeeleraars en is het dan waard om zo’n stuk groen op te offeren? Ofwel er komen er heel veel, en dan leidt dat tot een hoop extra drukte – waar velen niet op zitten te wachten, en de mensen die er vlakbij wonen al helemaal niet.

   Like

 19. Rust en ruimte is zo’n schaars goed. En dat kleine beetje polder en leegte wat er nog is dan ook weer gaan ontwikkelen? Belachelijk. Ik en mijn gezin hebben het zo hard nodig om in alle hectiek, tussen alle lelijke plekken en gebouwen, stank en geluidsoverlast een beetje rust en stilte te kunnen vinden. ‘Ontwikkelen van de Kagerzoom’ zie ik als een belachelijke en verschrikkelijke achteruitgang! Daar moeten we met de hele gemeente Leiden, Oegstgeest en Warmond voor gaan liggen.

  Like

  1. Ongemerkt zijn intussen al parkeerplaatsen aangelegd.
   De groene corridor moet blijven.
   Dit lijkt op een soort salami tactiek van gemeente Teylingen.
   De volgende stap is dan een nieuwe jachthaven naast de zijl.
   Dit moet dus stoppen!!

   Like

 20. Heel goed dat er actie gevoerd wordt om dit stukje polder groen te houden. Investeringen in een skeelerbaan moeten terug verdiend worden en dat gebeurt met behulp van evenementen. Geluid en licht dragen ver over de open polder, dat merken we als de golfbaan of de ijsclub (incidenteel) iets organiseert. De professionele opzet van de baan met een regionale en landelijke functie geeft aan dat de investeerders een intensief gebruik verwachten, met alle bijkomstigheden van dien. Wat mij betreft verstoren die de rust in het gebied. Ik geef de voorkeur aan de hazen, fazanten en trek- en weidevogels die er nu wonen en horen.

  Like

  1. Wij zijn het eens met jullie actie evenals wij het eens waren met protest tegen de komst van een jachthaven in de groene polder, Houdt ónze’ polder groen en rustig! Een betere plaats voor een skeelerbaan is inde omgeving van de Klinkenberger plas. J.M.W.M.LAURENSE

   Like

 21. Laat de gemeente respect tonen voor de behoefte aan rust en ruimte en voor een uniek stukje groen in dit deel van de randstad. Weg met die skeelerbaan. Dit plan moet van tafel. Het gaat niet alleen om die baan, maar ook om de voorzieningen die daarbij horen en dus om meer asfalt en auto’s.

  Like

 22. Het blijft vechten om dat kleine stukje natuurgebied.
  Een fantastisch wandel / fiets en recreatie gebied geënt op rust en genieten . Voor vele mensen uit leiden en omgeving .
  Wat schieten we nu echt op met de aanleg van een skeelerbaan? Er is een skeeler baan in Leiderdorp en zoals gezegd met een in verhouding een klein beetje geld deze baan aanpassen en je hebt daar een toplocatie , het is er tenslotte al!!. Wat is dat toch dat gemeentes en figuren die zo nodig wat moeten bedenken om in de belangstelling te komen ,met dit soort voorstellen/ideeën komen ?? Er is al het nodige aan actieve recreatie , de tennisbanen, de golfbaan , de sportschool en wat al niet meer bij Dekker!!. Daar zijn ook voldoende parkeerplaatsen het bestaat immers al !!. Ik ben heus niet anti sport of activiteiten , maar het is er allemaal al, laat het een mooie verdeling blijven van “aktief” en “passief” recreëren . Het is goed zo .
  Schaatsen in de winter ( mits er voldoen ijs ligt is natuurlijk) is zo leuk en een geweldige ( winter) evenement en zo echt Nederlands over “onze indentiteit behouden ” gesproken !!. Laten we het dan ook behouden !!!.
  Ria Vrijs

  Like

 23. Ik heb het idee dat de ijsclub Warmond zijn best doet om aan jullie bezwaren tegemoet te komen. Zie hun eigen site: https://www.wijc-admin.nl/pages/71/Wat-weet-U-van-de-Skeelerbaan-Teylingen/
  Er staat daar ook een tekening van hoe de baan eruit komt te zien en ik heb het idee dat het allemaal wel meevalt. Ik vind het ook leuk dat kinderen hier kunnen leren skeeleren en zou best overwegen lid te worden van de WIJC met zo’n mooie baan om de hoek. Ik zie niet in waarom je er geen rondje meer zou kunnen lopen om de golfbaan, het is nu een leeg grasveld dat grotendeels verscholen ligt achter een dijkje. Skeelers op glad asfalt maken nauwelijks geluid.
  Ik denk dat alle nee stemmers ook even moeten bedenken of hun kleinkinderen zo’n skeelerbaan ook leuk zouden vinden. Het is trouwens totaal iets anders als de skatebaan naast het Broekplein.

  Ik ben het wel met jullie eens dat de gemeente Teylingen netjes alle procedures mbt. omgevingsvergunningen en overleg met buurgemeentes moet volgen.

  Like

 24. Ik woon in de Merenwijk en loop bijna iedere dag het ommetje en zie het probleem niet.
  IJsclub ligt in hoek van de polder met dijkjes en veel groen er om heen. Dus weinig zicht op het asfalt, van de winter kon je het ijs ook nauwelijks zien.
  Buiten het skeeleren kunnen we ook eerder schaatsen in de winter. Stuk veiliger dan die onbetrouwbare sloten waar anders op geschaatst gaat worden.
  Denk trouwens dat veel mensen uit de Merenwijk gebruik gaan maken van de baan.
  En met deze baan ben je in ieder geval verzekerd dat er geen haven of woningen komen.

  Die 120 parkeerplekken hebben niks te maken met de nieuwe baan maar zijn aangelegd door Dekker.

  Like

 25. Ik ben fel tegen dit plan. De hele dag door zijn er mensen die gebruik maken van het poldergebied om te wandelen, fietsen, steppen, leren fietsen, rolschaatsen, hardlopen. Op elk moment van de dag zijn er mensen die relatief dicht bij huis in de drukke stad toch hier een plekje vinden om even tot rust te komen. Om even bij te tanken. Waar kun je als kind nog veilig leren fietsen? Het poldergebied is ook een gebied met een sociale functie. Mensen die elkaar niet kennen komen elkaar tegen en maken een praatje met elkaar. Aanleiding is soms een hond, soms het weer, een kind, een hobby verzin het maar. Ik ben van mening dat het polderterrein moet blijven zoals het is. Er zijn genoeg plekken om te skeeleren en schaatsen in de regio. En indien er dan per se toch een nieuw evenementen terrein moet komen waar geld mee kan worden verdiend, want daar draait het uiteindelijk om, doe het dan op een terrein dat al bebouwd is. Zoals op de het oude groenoord hallen terrein. Een industrieterrein. Gooi een leegstaand pand dat al jaren niet meer verhuurd word plat. Groen is belangrijk. Niet alleen voor de mens maar ook voor de vele dieren die geen stem hebben. Kortom handen af van het polderpark.

  Like

 26. Als gehandicapte is het voor mij belangrijk om rustig mijn ommetje te kunnen maken in de natuur. Ik gun natuurlijk ieder het zijne, maar aangezien er al voldoende alternatieven zijn om te skeeleren – en geen andere alternatieven in de wijk om rustig een ommetje te maken – lijkt het mij geen goed plan om dit plan uit te voeren.

  Like

 27. Geen goed plan, druist in tegen de wens van velen, wordt ondersteund door een recente enquete over dit gebied: status quo. Laat ons genieten van het polderlandschap waar we dagelijks van huis uit naar toe kunnen lopen. Zoals hierboven aangeven er zijn voldoende alternatieven voor skeelerplezier in de omgeving

  Like

 28. Ik ben heel tevreden met hoe de situatie nu is bij de Kagerzoom! Een heerlijk recreatiegebied vlakbij, niets aan veranderen dus. Een professionele skeelerbaan geeft teveel drukte in dit prachtige gebied.

  Like

 29. Op deze site Skeelerbaannee……….., zal je weinig(andere) Merenwijkers horen die het WEL eens zijn met de plannen!! Die het zelfs leuk en sportief vinden, die denken aan kinderen, tieners en sportieve volwassen! Dus de groep “Wij Merenwijkers willen”, bestaat volgens mij niet! Het lijkt op de groepkreten van wij Nederlanders willen, deze groep wil ook een heel land vertegenwoordigen met hun mening!
  Dit plan wordt op een afgelegen stuk grond gebouwd, niet in jullie achtertuin! Merenwijkers die het prima vinden of er voor zijn, zijn er dus ook!!! Wij zijn ook Merenwijkers, maar misschien mensen die iets meer willen dan alleen een ommetje……… en het liefst in de eigen wijk!!

  Liked by 1 persoon

  1. Hallo Eigenheimer,
   jammer dat je niet met je eigen naam reageert, zoals de tegenstanders die zich laten horen. Er staat een flinke groep Merenwijkers met naam en toenaam op de ‘Over’ pagina en ook bij de reacties zie ik allerlei mensen staan die ik persoonlijk ken uit de wijk. Dus hoezo, die groep bestaat niet?? Ik weet niet waar je woont in de wijk, maar voor honderden mensen langs de noordrand van de wijk voelt Kagerzoom wel degelijk als hun achtertuin. Een achtertuin waar ze dagelijks of meerdere keren per dag te vinden zijn. Mensen waarderen het gebied om de rust – zijn daar juist even weg van de drukte, de terrasjes, de georganiseerde recreatie. Van verschillende buren hoor ik hier dat ze er op zondagmiddag nu al geen ommetje meer maken, omdat ze het ‘rondje golfbaan’ dan veel te druk vinden.
   Afgelegen stuk grond is het niet helemaal, de Karpers en Forellen wonen er pal tegenaan. Dat daar nog veel meer weerstand is, kan ik me dus goed voorstellen. Zelf heb ik jarenlang vlakbij een sportterrein gewoond en dat was elk weekend raak – de omroeper en de gezellige Hollandse hits kwamen de hele dag kneiterhard je tuin in waaien.
   Prima om meer sportvoorzieningen aan te leggen, maar moet dat hier? De hele Veerpolder rondom Dekker is al geasfalteerd, en de bedoeling is dat daar nog veel meer recreatie gaat komen – dus dat heel veel mensen zich zorgen maken dat de rust verdwijnt uit Kagerzoom, dat is echt niet zo vreemd.

   Like

   1. Hansje, Wij verschillen hierover van mening en het een hoeft het ander niet uit te sluiten!

    Like

 30. In een land dat steeds drukker en voller wordt, waar bossen schaarser zijn dan asfaltjungle, en waar groen meer en meer plaats moet maken voor beton en baksteen, moeten we het kleine beetje natuur dat er nog is, koesteren en zien te behouden.
  Weidevogels in het weiland en bij vorst schaatsers op het ijs. Die mooie Hollandse plaatjes mogen geen verleden tijd worden.

  Laten de skeelerliefhebbers hun wielen onderbinden en een tocht maken over het asfalt dat nu al in de polder aanwezig is. Laten zij al rijdend genieten van de prachtige natuur die ze om zich heen zien, luisteren naar het gezang van de vogels, het roepen van de grutto en zelfs naar de kreet die een fazant zo nu en dan laat horen. Laten ze al skeelerend de geur opsnuiven van het gras van dat prachtige weiland dat niet mag wijken.

  Laten de skeeleraars genieten van de prachtige Veerpolder, en laten zij zich realiseren dat hier geen plaats is voor een skeelerbaan, of andere kolder.
  Geen kolder in de polder.

  Like

  1. De skeelers als groep met dezelfde mening, bestaat niet, net als de Nederlander, de Merenwijkers…..,
   Ik snap alle argumenten tegen, maar ook de argumenten van voor zijn!
   Zorg voor goede afspraken, neem de angst van sommige mensen voor overlast, wat het eventueel …zou kunnen veroorzaken….. Het kan n.l. ook gewoon leuk zijn!
   S.V.P. Niet wijzen naar andere gemeentes, waar onze kinderen misschien ongehinderd zouden kunnen skeeleren!
   Een basisschool of middelbare school kind gaat niet met (BV de bus) naar een skeelerterrein waar het evt. wel mag…..
   Beweging is ook belangrijk, voor onze kinderen en/of kleinkinderen!

   Like

   1. Die goede afspraken, daar zit t ‘m juist in. Er is geen vertrouwen dat dat kan. Geschiedenis met overleg over geluidsoverlast en lichtoverlast van Dekker bewijst dat. Deze gemeente roept maar handhaaft niet.

    Like

 31. Wat een waardeloos plan. Weer moet de natuur en rust wijken voor commerciele doeleinden. Skeeleren kan in Leiderdorp en ook in onze polder zonder baan. Het lijkt allemaal onschuldig, maar wat is de volgende stap? Hier komt in ieder geval overlast van; lawaai (feesten), autoverkeer, drukte enz. Je zal er maar naast wonen! Ik zeg…..niet doen en handen af van de natuur!

  Like

  1. Tuurlijk mag je het een goed idee vinden om te sporten in de buurt. Dat zijn wij ook helemaal voor. Wel zonde om beschermd natuurgebied voor die paar skeeleraars op te offeren. Dat komt nooit meer terug.

   Like

 32. Hebben we nog niet duidelijk genoeg gemaakt dat we de rust en natuur in dit ommetjesgebied willen behouden? Dus duidelijk nee aan deze plannen. Skeeleraars kunnen zich uitleven op andere plekken in de buurt. Laat ons een plek en wat gras dat nog groen is. Met rust, ruimte, weidevogels,… Blijf eraf !

  Like

 33. Ik vind dat jullie allemaal niet zo moeilijk moeten doen, deze site slaat echt nergens op.
  En daarbij, het is maar een deel van de polder dat gebruikt gaat worden, dus er blijft genoeg groen over!

  Liked by 1 persoon

 34. Jongens overdrijven we niet een beetje? Het veldje waar de baan komt is in de uithoek langs het fietspad en het spoor, het valt reuze mee met aantasting van de polder. Ommetjes en skeelerbaan gaan prima samen is mijn mening als Merenwijkbewoner en geen lid van WIJC overigens.

  Liked by 1 persoon

  1. Ja wij dachten ook eerst dat het wel meeviel, leuk, een skeelerbaantje voor de jeugd. Maar dat is het niet. Het wordt een enorme professionele baan, die bijna het hele veld in beslag gaat nemen (dat overigens beschermd natuurgebied is). Er gaat een flinke hap af van het natuurgebied ten bate van sport, de ruimte gaat bovendien veel intensiever gebruikt worden, alleen al om het rendabel te houden. En met regionale en mogelijk landelijke wedstrijden verwachten we een hoop drukte en overlast.

   Like

  2. Jochem, ik ben het eens met jou. Alles wordt sterk overdreven Hoop toch een beetje dat de baan er wel komt en heel veel merenwijkers er ook plezier van kunnen beleven. Hannie van de Giessen

   Like

 35. Houdt de Kagerzoom groen! Niet voor niets hebben we actie gevoerd tegen een jachthaven. Met dezelfde argumenten ben ik ook tegen een skeelerbaan. Geen onnodig extra asfalt, drukte, lelijke reclameborden, en hekwerken in de spaarzame groene gedeelten die we nog hebben. Skeelerbaan NEE! Weg ermee!

  Like

 36. Hebben ze wel eens goed gekeken wat het kost
  zo’n een baan kost een half miljoen als je het daarmee red
  dan heb ik wel andere ideeën voor ons gebied

  Like

 37. Ook veel mensen uit het centrum van Leiden komen zomer en winter naar de Merenwijk om er te wandelen en van de stilte en het groen te genieten. Dus niet alleen Merenwijkers. Dank voor de actie.

  Like

 38. Een skeelerbaan in de Kaagerzoom is mijns inziens volstrekt overbodig . Wie bedenkt zoiets? En waarom? Wie verdient hieraan? Er is al een baan naast de turnhal in de Merenwijk. Hoe kan Teylingen de natuur zo vandaliseren? En zienswijzen negeren? Het hele plan is een manifestatie van de verloedering waar NL tegenwoordig aan onderhevig is. Welke concrete actie kan worden ondernomen om dit tegen te houden? Kan ik ergens een petitie tekenen zoals toen bij het jachthaven plan?

  Like

 39. Waarom zouden we een mooi beschermd natuurgebied gaan asfalteren voor de aanleg van een skeelerbaan? Een paar kilometer verderop in Leiderdorp ligt een prachtige baan, zie de luchtfoto. D66 in Leiderdorp zegt dat voor 10% van het geld dat nu in Teylingen dreigt te worden besteed de baan in Leiderdorp kan worden aangepast, zodat beide gemeenten daarvan kunnen profiteren. Een besparing van 270.000 €. En zo houd je ook nog geld over voor investering in de Leidse IJshal.

  Like

 40. Een skeelerbaan heb ik liever niet. Maar ik was niet zo in de dwarse stand geschoten als de procedure anders was verlopen. Dit lijkt wel een overval van een buurgemeente. Waar was het redelijk overleg? En de inspraak van omwonenden? En daarom stem ik nu gewoon tegen, omdat het vertrouwen dat het wel mee zal vallen met de overlast en het vertrouwen dat over een paar jaar uitbreiding wordt gevraagd of nog meer parkeerasfalt wordt gelegd er niet is. Slechte ervaringen met de gemeente Teylingen. Goede ervaringen met de ijsclub maar zij stellen nu de situatie niet realistisch voor. Ze bagetaliseren de bezwaren en geven onrealistische prognoses over bezoekersaantallen.
  En dat mooie stukje groen dat is prima met ijs er op. Niet met asfalt.

  Like

 41. Ik schaar me achter dit protestinitiatief. Hier wordt iets onomkeerbaars gedaan waarbij weer een stukje van ons toch al beperkte groenareaal wordt afgeknabbeld. Niet doen dus. Voor skeelerliefhebbers moet een beter alternatief te vinden zijn.

  Like

 42. In tegenstelling tot veel anderen ben ik niet meteen tegen een professionele skeelerbaan. Met de geluidsoverlast en lichtoverlast val het denk ik wel mee. Het verkeer gaat volgens mijn gegevens via Warmond. Daar zal de Merenwijk niet veel last van ondervinden. Heb navraag gedaan in Heerde waar ook een professionele skeelerbaan is en daar zijn de ervaringen positief. Voor de kinderen uit de omgeving zou het alleen maar positief kunnen werken. Lekker sportief buiten aan de slag.
  En de vogels? Die blijven heus wel komen.

  Like

  1. Inderdaad Hannie, voor kinderen in de buurt is het bestaan van het sportterrein van de Warmondse IJsclub, de landijsbaan, prachtig om daar sportief bezig te zijn. Er ligt een prachtige groene weide waar ’s winters kan worden geschaatst en waar ‘s zomers kan worden gerend, gespeeld, gevoetbald, gegolfd, of schaatstrainingen kunnen worden gedaan, zoals dat ook nu al gebeurt. Al die activiteiten kun je doen zonder dat je het hele veld gaat asfalteren! Het is beschermd natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van de groene bufferzone, de Kagerzoom.

   Like

 43. Zo’n mooi groen poldergebied moet je niet verstoren met een skeelerbaan. Er is al zo weinig groen in de Randstad. Zoveel mensen genieten hier van het groen en de rust. Niet alleen mensen die aan de rand wonen, maar mensen uit heel Leiden. Zoek een andere plek: er zijn veel halflege industrieterreinen in Nederland, daar creëer je ook geen parkeerproblemen.

  Like

 44. We hebben het hier over een onomkeerbare situatie. Natuur maakt plaats voor beton en beton kun je voor veel doeleinden gebruiken. Skeeleren is een van de mogelijkheden maar een dancefestival ook. Kortom er komt een permanente plek voor diverse activiteiten die economisch gezien interessant zal zijn voor gemeente Teijlingen maar voor de direct omwonenden zal dit zorgen voor regelmatige overlast en een stuk minder woonplezier voor de Merenwijk en Poelgeest. Eens kijken wat een rechter ervan zal vinden. Welk belang is zwaarwegender.

  Like

 45. Niet alleen zou het jammer zijn om het weiland waar de Warmondse IJsclub in de winter een laagje water laat staan, te asfalteren (er is al zo veel asfalt in onze leefomgeving, en zo weinig groen!) maar ook maak ik me zorgen om de gevolgen: toegangsweg, parkeerplaats (nog meer asfalt!), verlichting, geluidsinstallatie… En dat alles in een erkend groen gebied! Na de strijd tegen de jachthaven wordt dit kleine stukje natuur wederom bedreigd, en wederom door de gemeente Teylingen. Heeft de provincie hier nog een stem in? En waarom zou er niet kunnen worden geïnvesteerd in behoud en verbetering van de bestaande ijshal?

  Like

 46. Een van de weinige rustgebieden dreigt nu ook verstoord te worden.Wanneer houdt het eens een keer op!,
  We wandelen heir graag en we willen het graag zo houden.
  Lucie Leenstra

  Like

 47. Van dit bericht schrik ik. Ik geniet van die stukjes weiland als ik het rondje/ommetje ga lopen. Blijkbaar moet ik blij zijn dat daar een golfterrein ligt, want anders zou die grond ook bebouwd zijn.
  Houd die velden van spoorlijn richting golfveld open. Dat geeft het hele gebied zoveel meer lucht en ruimte èn het houdt het beton van het industrieterrein op afstand.

  Like

 48. Het moge onderhand duidelijk zijn, groen is berenhard nodig voor ieders gezondheid. Mens, dier en plant. Heerlijk om te skeeleren, maar dat kan op veel andere reeds geasfalteerde plekken.
  Laten we dit groen behouden!

  Like

 49. Op 15 april 2010 vertrok ik vanuit de Broek- en Simontjespolder voor een voetreis naar Rome; ik zei toen “Een uniek eeuwenoud veenweidelandschap aan de Kagerplassen en het enige nog echte stiltegebied in de gemeentes Teylingen en Leiden.” en ook: “Als ik terugkom uit Rome zal dit het eerste genoegen zijn: de fiets pakken en op een warme zomeravond genieten van dit oerhollandse landschap.” Wie had nu gedacht dat we 7 jaar later weer voor dit gebied moeten vechten?
  En, na die 2500 km lopen door Europa: dit hier is echt een prachtig gebied dat zich kan meten aan al die mooie landschappen die ik onderweg zag.

  Like

  1. Een stukje wei met twee lakenvelders van de kinderboerderij is alles.
   Sinds de aanleg van de golfbaan is dat alle maal verdwenen.
   Voor een weidelandschap moeten de merenwijkers het pontje nemen naar de boterhuispolder
   W van Bladel.

   Like

   1. En dat pontje vaart maar een deel van het jaar en een deel van de dag. Terwijl Merenwijkers (en vele anderen) 365 dagen per jaar op bijna elk uur van de dag in de Kagerzoom hun ommetje maken. Niet voor niks dat veel mensen zo zuinig op dit gebied zijn.

    Like

 50. Niets gaat boven dit prachtige groene buitengebied , waar dagelijks talloze ” merenwijkers” hun ommetje maken, en duizenden vogels komen overwinteren. Mag de natuur hier alsjeblieft onaangeroerd blijven. Alsjeblieft geen skelerbaan!!!

  Like

 51. Laten we vooral dit mooie natuur gebied als natuur behouden. Al jaren maak ik hier dagelijks mijn “loopje ” Niet alleen fysiek goed maar ook vastzittende gedachten lossen hier als sneeuw voor de zon op.

  Like

 52. Ik ben niet voor niets aan de rand van de polder in de Merenwijk komen wonen. Naast de rust die de natuur van de polder biedt, op fietsafstand van het mooie oude centrum van Leiden. Dat wil ik graag zo houden.

  Like

 53. Dit lijkt de zoveelste aanslag op ons rustgebied; we zagen al plannen voor een weg, een woonwijk, uitbreiding golfbaan, patatkiosk, jachthaven en nu een onschuldig klinkend initiatief waarmee we (wellicht onbedoeld) een ongewenste kermis worden ingerommeld. Conclusie: helaas voor de ijsclub: NIET DOEN.

  Like

 54. Ik maak me grote zorgen over de aantallen enthousiaste skeeleraars. In de winter is een ijsbaan wel gezellig, maar waarom die muziek. Dit geeft ons de onrust, dat er bij skeeleren ook weer muziek moet worden gespeeld. Waar wordt geparkeerd? Er is nu in de Merenwijk al een tekort aan parkeerruimte. Waarom is die €125.000 niet besteed aan de ijsbaan in Leiden. Die is ’s zomers en ’s winters open en droog. Het regent onder de overkapping niet. Dat is veiliger. Nu maakt de WIJC ook gebruik van de ijsbaan in Leiden en het lijkt me vanzelfsprekend, dat de WIJC dat wil blijven doen, maar de gemeente Leiden kan de kosten voor een nieuwe ijsbaan niet alleen opbrengen. Als de omliggende gemeenten willen profiteren van de Leidse ijsbaan, waarom betalen ze dan niet mee? De ijsbaan is voorlopig afgeketst omdat de omliggende gemeente niet wilden meebetalen, Dat is zonde! En dan wil Teylingen investeren in een baan waar de omwonenden niet blij mee zijn en waar je in de winter niet eens 100% ijsgarantie hebt.

  Like

 55. Ben ook tegen, elke keer verzinnen ze wat anders om maar iets in t groengebied te veranderen…. Bovendien naast de Turnhal aan de rondweg in de Merenwijk kan de jeugd zich al uitleven…

  Like

  1. Skeeleren is iets anders dan op een skateboard rijden. Maar ik ben ook tegen. Het grondgebied van de gemeente Teylingen is groot genoeg om zo’n baan elders te plannen.

   Like

 56. Ik ondersteun dit initiatief ten volle.
  De voorbereidende acties en reacties van onze buurgemeente Teylingen op terechte bezwaren tegen de aanleg van een skeelerbaan zijn niet van deze tijd. Kennelijk wordt willens en wetens voorbij gegaan aan de in 2010/11 opgedane ervaringen bij de poging om een jachthaven aan te leggen. Dat werd toen – naar ik mij meen te herinneren- geblokkeerd door Provinciale Staten vanwege de aantasting van het landelijk karakter van het betreffend gebied.

  Like

 57. heel slecht plan natuurlijk. de jachthaven is niet voor niets van de baan en daar hebben vele mensen tegen actie gevoerd en met succes gelukkig. een skeelerbaan is net zoiets, zorgt naar mijn mening voor nog veel en veel meer overlast.
  ik help graag mee daar waar ik kan om dit slechte plan van de skeelerbaan van tafel te krijgen.

  Like

 58. Geen professionele skeelerbaan in ons “Ommetje gebied”. Mee demonstreren (zoals destijds toen er een jachthaven dreigde te komen) zal ik zeker doen. Succes.

  Like

   1. Er ligt een prachtig fietspad in de Kagerzoom, waarop skeeleraars kunnen skeeleren. Waarom een mooi groen beschermd natuurgebied asfalteren om een professionele baan aan te leggen? Samen met al die reclameborden?

    Like

   2. Ben je wel eens bij een sportevenement geweest en was er toen ook alleen maar stilte?

    Like

 59. Dit is inderdaad geen goed plan. De groene polder is belangrijk voor Warmond en voor Leiden! Er is vast een betere locatie te vinden voor de skeelerbaan.

  Like

  1. Absoluut geen skeelerbaan of wat voor een baan dan ook. In vergelijk met honderden mensen , welk fietsend of wandelend genieten van de rust en de natuur met die paar skeelers is zo,n baan niet nodig en niet wenselijk. Skeeleren kan je overal op de asfalt fiets paden , waarvan er genoeg zijn on de buurt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s